Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΓΝΗ

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας στρέφονται στα δημόσια νοσοκομεία προς αναζήτηση βοήθειας στο τομέα της ψυχικής υγείας. Έτσι και η Ψυχιατρική κλινική του ΠαΓΝΗ δέχεται ένα διαρκώς αυξανόμενο όγκο νοσηλευόμενων με αποτέλεσμα να μην επαρκεί  ο συνήθης αριθμός κρεβατιών και η παρουσία των ράντζων ν’ αυξάνεται διαρκώς αποτελώντας πλέον ένα σχεδόν μόνιμο φαινόμενο.
Η κατάσταση αυτή που δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε ασθενείς και προσωπικό, επιβαρύνεται από το γεγονός ότι στην κλινική νοσηλεύονται άνθρωποι  που για διάφορους λόγους θα έπρεπε να βρίσκονται αλλού όπως π.χ χρόνιοι υπολειμματικοί ασθενείς που θα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί σε ανάλογες δημόσιες δομές-ξενώνες ή άνθρωποι εξαρτημένοι από ψυχοτρόπες ουσίες και αλκοόλ που θα έπρεπε να νοσηλεύονται σε κατάλληλες δομές όπως είναι μια μονάδα νοσηλείας Διπλής Διάγνωσης. Αυτό δεν γίνεται, όχι από λάθος ή κακό συντονισμό, αλλά απλούστατα λόγω έλλειψης αυτών των δομών. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλους ασθενείς της κλινικής με σοβαρά κοινωνικά προβλήματα ή και άστεγους, οι οποίοι καταφεύγουν στην κλινική, επιβαρύνοντας περαιτέρω τη λειτουργία της.
Η ασφυκτική πίεση που ασκείται σε αυτήν την κλινική οφείλεται στο γεγονός ότι καλείται να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρης της ανατολικής Κρήτης με αποτέλεσμα ο πληθυσμός αναφοράς να υπερβαίνει τους 350.000 κατοίκους και την καλοκαιρινή περίοδο ν’ αυξάνεται αλματωδώς εξαιτίας του τουρισμού. Για ένα τόσο μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού θα έπρεπε να υπάρχουν διαθέσιμα 50 με 55 κρεβάτια, ενώ σήμερα η κλινική για εκούσιες και ακούσιες νοσηλείες, με 2 τμήματα, βραχείας και οξέων, διαθέτει με μεγάλη δυσκολία 35 κρεβάτια.
Αυτό δεν είναι τυχαίο αλλά αντίθετα είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής στο χώρο της ψυχικής υγείας που άσκησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει με ευλάβεια και η σημερινή, κλείνοντας μεγάλα ψυχιατρεία (π.χ. Κέρκυρας, Χανίων) χωρίς να αναπτύξουν άλλες δημόσιες δωρεάν  δομές νοσηλείας, χωρίς ν’ αναπτύξουν ένα μεγάλο και αποτελεσματικό δίκτυο κοιν. ψυχιατρικής, διογκώνοντας  όμως τον αντίστοιχο ιδιωτικό τομέα με μοναδικό ευεργετημένο τις Μ.Κ.Ο. που κατέλαβαν μεγάλο κομμάτι της χρηματοδότησης και της φροντίδας των ψυχικά ασθενών.
Έτσι, σήμερα, η κατάσταση στη Ψυχιατρική κλινική έχει ξεπεράσει το επίπεδο ασφάλειας για ασθενείς και εργαζομένους. Πιο συγκεκριμένα  την Τρίτη 1/8 νοσηλεύονταν 33 ασθενείς με δύναμη τμήματος βραχείας 23 κλινών, ενώ στο τμήμα οξέων νοσηλεύονταν 12 ασθενείς με αντίστοιχη δυνατότητα 10 κλινών. Είναι αυτονόητο ότι σε τέτοιες συνθήκες δεν υπάρχει προσωπικός χώρος ούτε προϋποθέσεις ηρεμίας που απαιτούνται με συνέπεια να υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες ψυχικής υγείας ενώ σαφώς τίθενται και σοβαρά ζητήματα ασφαλείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ υπάρχουν κάποιοι μικροί χώροι - προαύλια αυτοί δεν χρησιμοποιούνται λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ η γενικότερη κατάσταση της κλινικής και από άποψη χώρων και από άποψη τεχνικών προδιαγραφών χρήζει μεγάλες παρεμβάσεις και βελτιώσεις.
Οι συνάδελφοί μας στο ψυχιατρικό τμήμα, παρόλη τη φιλότιμη και σκληρή προσπάθεια που καταβάλουν, ασκούν τα καθήκοντα τους σε ένα περιβάλλον με αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας ενώ ταυτόχρονα οδηγούνται σε φυσική, ψυχική και επαγγελματική εξουθένωση. Σαν σωματείο εργαζομένων την κατάσταση στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου μας την έχουμε επισημάνει, την έχουμε αναδείξει και καταγγείλει επανειλημμένα στο παρελθόν. Ουσιαστική παρέμβαση αντιμετώπισης του προβλήματος ΔΕΝ έχει γίνει ούτε από διοικήσεις, ούτε από το υπουργείο.
Αυτό δεν είναι τυχαίο ή από αμέλεια, αλλά είναι αποτέλεσμα του αντιδραστικού πυρήνα της περιβόητης “ψυχιατρικής μεταρρύθμισης” δηλ. της πολιτικής ενίσχυσης του εμπορευματικού χαρακτήρα των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και του γενικότερου “λουκέτου” που προωθείται στη δημόσια ψυχική υγεία.
Είναι τεράστιες οι ευθύνες και της παρούσας κυβέρνησης και του υπουργείου, για την απαράδεκτη κατάσταση που διαμορφώνεται συνολικά στις δομές ψυχικής υγείας, αλλά και της διοίκησης του ΠαΓΝΗ για την απαράδεκτη κατάσταση της δικής μας ψυχιατρικής κλινικής. Η διοίκηση παρότι έχει γνώση του ορίου ασφαλείας φιλοξενίας ασθενών στην κλινική, δεν ασκεί κατ΄ εξακολούθηση κανέναν έλεγχο εφαρμογής των κανόνων αυτών παρά τις διαμαρτυρίες του προσωπικού και των επιστημονικά υπευθύνων.  
Απαιτούμε:
• Ασφαλείς κι ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για τους συναδέλφους μας.
• Άμεσα μέτρα από τη διοίκηση για την αξιοπρεπή, ομαλή και ασφαλή λειτουργία της ψυχιατρικής κλινικής με δέσμευση για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους.
• Ασφαλείς, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας για τους ψυχικά πάσχοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *